USA dominujú vývozu zbraní, Čína v prvej päťke vytlačila Britániu

18.03.2013 Celý región

Štokholm 18. marca (TASR) - Čína sa stala piatym najväčším vývozcom zbraní vo svete, pričom z tejto pozície vytlačila Spojené kráľovstvo.

Naopak, najviac zbraní nakupuje Pakistan. Uvádza sa to v najnovšej správe renomovaného Štokholmského medzinárodného inštitútu pre výskum mieru (SIPRI).

Umiestnenie Číny v rebríčku SIPRI je najvyššie od čias studenej vojny. Objem vývozu zbraní z Číny v rokoch 2008-2012 vzrástol o 162 percent v porovnaní s predchádzajúcim päťročným obdobím. Podiel tejto krajiny na globálnom obchode so zbraňami sa tak zvýšil z dvoch na päť percent. Peking však nezverejňuje oficiálne údaje o predaji zbraní.

Prvej päťke najväčších exportérov zbraní tradične dominujú USA a Rusko, ktoré sa na celosvetovom vývoze podieľajú 30, resp. 26 percentami, konštatuje SIPRI. Za nimi sa momentálne nachádzajú Nemecko a Francúzsko.

S tým, ako sa Čína stala druhou najväčšou ekonomikou, sa mení aj jej správanie vo vojenskej oblasti, keď zvyšuje rozpočtové výdavky na moderné zbrane. Na leteckom dni v južnej Číne bolo možné vlani v novembri prvýkrát vidieť nové čínske útočné vrtuľníky, rakety, bezpilotné lietadlá a systém protivzdušnej obrany.

Pakistan je príjemcom až 55 percent čínskeho vývozu zbraní. Podľa SIPRI je pravdepodobné, že ním zostane aj naďalej vzhľadom na plánované objednávky bojových lietadiel, ponoriek a fregát.

Mjanmarsko, ktoré prechádza obdobím reforiem a podľa USA by mohlo pomôcť vyvážiť vplyv Pekingu v regióne, kúpilo za sledované obdobie osem percent zbraní vyrobených v Číne.

Bangladéš kúpil sedem percent čínskych zbraní, Alžírsko, Venezuela a Maroko nakúpili v ostatných rokoch čínske fregaty, lietadlá a obrnené vozidlá.

SIPRI má k dispozícii globálnu databázu pohybu zbraní, ktorá siaha až do 50. rokov. Transfery sleduje počas päťročného obdobia, pretože predaj zbraní sa každý rok líši.
 

Vyberte región